ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

& ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Νευρολόγος - ειδικός στον ιατρικό βελονισμό


Μπορεί ο βελονισμός να με βοηθήσει να κόψω το κάπνισμα;


Ο βελονισμός βοηθάει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος με διάφορους τρόπους. Σταματάει τη νευρικότητα, μειώνει την επιθυμία για φαγητό, μειώνει το άγχος και την ανησυχία, μειώνει την έλλειψη συγκέντρωσης, αυξάνει τη χαλάρωση και επιταχύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Πολλοί ασθενείς μάλιστα αναφέρουν ότι μετά από τις συνεδρίες βελονισμού κάθε προσπάθεια να καπνίσουν τους προκαλεί απέχθεια και τα τσιγάρα έχουν άσχημη γεύση και οσμή.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν την ευεργετική δράση του βελονισμού στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, μέσω του βελονισμού (και κυρίως του ωτοβελονισμού) ερεθίζονται κρανιακά νεύρα και ενεργοποιούνται συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή και την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, των “oρμονών της ευχαρίστησης”. Ο εγκέφαλος των καπνιστών έχει μάθει να διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών αυτών σταθερά μέσω του καπνίσματος. Σε κάθε διακοπή, τα επίπεδα πέφτουν κατακόρυφα μέχρι ο οργανισμός να τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που διαφέρει σε κάθε ασθενή. Η απότομη αυτή πτώση δικαιολογεί πολλά από τα συμπτώματα της εξάρτησης, όπως είναι το άγχος, η μόνιμη κούραση, η έλλειψη προσοχής κτλ. Μέσω του βελονισμού εξισορροπούνται γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνοντας αισθητά τα συμπτώματα της σωματικής εξάρτησης. Παράλληλα, μέσω της αγγειοδιαστολής που επιτυγχάνεται στους βλεννογόνους του προσώπου με τον ερεθισμό συγκεκριμένων σημείων, βελτιώνεται αισθητά η όσφρηση και η γεύση, προκαλώντας  αποτροπή στη μυρωδιά και τη γεύση των τσιγάρων.

Τα συμπτώματα της σωματικής εξάρτησης (νευρικότητα, άγχος, ανησυχία κτλ) είναι το ένα κομμάτι της εξάρτησης στη νικοτίνη. Το άλλο κομμάτι είναι η ψυχολογική εξάρτηση, η συνήθεια δηλαδή του καπνίσματος. Πολλοί καπνιστές παραδέχονται ότι καπνίζουν πολλά τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να νιώθουν την ανάγκη, αλλά επειδή έχουν συνδυάσει το κάπνισμα με κάποια δραστηριότητα ή για να χαλαρώσουν. Προτείνω σε αυτούς τους ασθενείς να ασχοληθούν με ότι έχουν διαθέσιμο για να “ξεχάσουν” τον εθισμό τους. Να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι, να πάνε για τρέξιμο ή ότι άλλο τους ευχαριστεί. Είναι πολύ σημαντικό να το έχετε πάρει απόφαση και να προσπαθήσετε όσο μπορείτε. Ο βελονισμός είναι μια βοήθεια αλλά δεν θα σας κόψει το κάπνισμα. Εσείς θα το κόψετε.Το κάπνισμα είναι ένας δυνατός και πολύπλοκος εθισμός. Η διακοπή του δεν είναι εύκολη και θα χρειαστείτε κάθε πιθανή βοήθεια για να πετύχετε. Ο βελονισμός αποτελεί  ένα σημαντικό μέσο  για να αντιμετωπίσετε τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που συνοδεύουν κάθε προσπάθειά διακοπής.


Οι συνεδρίες βελονισμού χρησιμοποιούνται για χρόνια ως βοήθεια στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος με αδιαμφισβήτητα οφέλη. Πολλοί ασθενείς βοηθήθηκαν και αρκετές έρευνες υποστηρίζουν αυτή τη θετική δράση. Αντίθετα με όλα τα άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά του καπνίσματος, ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει και άλλους τομείς της καθημερινότητάς, όπως τον ύπνο και τη διάθεση.

Copyright © 2015 by "Kanellopoulos Dimitrios"  ·  All Rights reserved

Διεύθυνση Ιατρείου: Τριών Ιεραρχών 126 και Δαναών 12, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ:11852

Τηλέφωνο: 2103425555

Κινητό: 6934608550

Email: nevrologikoiatreio@gmail.com


Sitemap

Ο βελονισμός λοιπόν δεν είναι η μαγική συνταγή που θα σας κόψει το κάπνισμα αλλά είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει στην προσπάθεια σας, μειώνοντας τα συμπτώματα της εξάρτησης και καθιστώντας την όλη διαδικασία πιο εύκολη και πιο ανώδυνη. Σε συνδυασμό με τη δική σας απόφαση διακοπής αυξάνει κατά μεγάλο βαθμό την πιθανότητα επιτυχίας.

Βελονισμός

Γενικά Τρόπος δράσης Αποτελεσματικότητα Ενδείξεις Κάπνισμα Αδυνάτισμα Παρενέργεις Συχνές ερωτήσεις Πρόσφατα άρθρα
Αρχική Βιογραφικό Νευρολογία Βελονισμός Ιατρεία Επικοινωνία