1. Πονοκέφαλος: Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα που σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να έχει ποικίλη εντόπιση (ινιακά, κροταφικά, μετωπιαία, ολοκράνια)  και ένταση. Μπορεί να οφείλεται σε πολλές κοινές καταστάσεις όπως σε μια ιγμορίτιδα, σε μια κοινή ιογενή λοίμωξη ή ακόμα και σε ένα οδοντικό απόστημα. Συνοδά συμπτώματα πιο σοβαρών κεφαλαλγιών είναι η φωτοφοβία και η ηχοφοβία, η ζάλη και η τάση προς έμετο, η επιδείνωση του άλγους με την προσπάθεια, οι διαταραχές της όρασης και η πρωινή αφύπνιση με άλγος. Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά έντονος, συχνός, ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, είναι συνετή η επίσκεψη σε νευρολόγο προς αξιολόγηση και αντιμετώπισή του.


2. Χρόνιο άλγος: Το χρόνιο άλγος είναι ένας πόνος που παραμένει για μήνες ή και χρόνια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή κάποιας νόσου, αλλά όταν παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, μεταπίπτει στην κατηγορία του χρονίου άλγους και αντιμετωπίζεται από ειδικούς ιατρούς. Αν ο πόνος που νιώθετε σας ταλαιπωρεί για μήνες και δεν αντιμετωπίζεται με κοινές αναλγητικές μεθόδους, ίσως πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο για την αξιολόγηση εξειδικευμένων μεθόδων αντιμετώπισής του.


3. Ζάλη: Η ζάλη μπορεί να έχει διάφορες αιτιολογίες και κατηγορίες. Η πιο συχνή ζάλη, για την οποία ενδεχομένως θα πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο είναι ο ίλιγγος, δηλαδή η αίσθηση περιστροφής των αντικειμένων στο χώρο. Αίσθημα ζάλης υπάρχει και σε όλα τα είδη διαταραχής της ισορροπίας, η αξιολόγηση των οποίων γίνεται από νευρολόγο.


4. Αιμωδία-μούδιασμα: Τα μουδιάσματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια, μερικά πολύ απλά όπως η πολύωρη στάση με ένα τρόπο που να μειώνει την αιμάτωση ενός άκρου ή η παρατεταμένη ορθοστασία. Παρ’όλα αυτά, αν τα μουδιάσματα παραμένουν, επαναλαμβάνονται ή εμφανίζονται πάντα στο ίδιο σημείο, πρέπει να αξιολογηθούν από νευρολόγο αφού μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα σοβαρών ασθενειών όπως  η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


5. Αδυναμία: Η μυϊκή αδυναμία η οποία χρειάζεται αξιολόγηση είναι διαφορετική από την κόπωση ή το μυϊκό πόνο μετά από μια πολύωρη ή κουραστική άσκηση. Η αίσθηση ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την κίνηση των άνω ή κάτω άκρων ή για την αποτελεσματική μυϊκή λειτουργία είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο.


6. Κινητικές διαταραχές: Προβλήματα στη βάδιση, αδεξιότητα στις κινήσεις, ακούσια τινάγματα ή υπερκινησίες, τρόμος , μπορεί να είναι συμπτώματα βλάβης στο νευρικό σύστημα. Πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο  αν οι κινήσεις αυτές εμποδίζουν την καθημερινή σας δραστηριότητα ή επηρεάζουν την κοινωνική σας ζωή.


7. Επιληπτικές κρίσεις: Οι επιληπτικές κρίσεις κυμαίνονται από πολύ βίαιες και έντονες εώς και δύσκολα αντιληπτές. Συμπτώματα όπως επεισόδια αποπροσανατολισμού, σπασμοί άνω ή κάτω άκρων, αφαιρετικά επεισόδια, σύγχυση, περίεργη συμπεριφορά, ακόμα και απλά επεισόδια déjà vu μπορεί να αποτελούν επιληπτικές κρίσεις. Αν βιώνετε παρόμοια επεισόδια πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους είναι πολύ σημαντική.


8. Προβλήματα όρασης: Δυσχέρεια στην όραση μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ιδιαίτερα αν η απώλεια της όρασης εγκαθίσταται αιφνίδια, αν αφορά και τους δύο οφθαλμούς ή αν έχετε ελλείμματα οπτικών πεδίων, ίσως  θα πρέπει να επισκεφθείτε νευρολόγο. Ο οφθαλμίατρος θα σας παραπέμψει αν θεωρεί ότι το πρόβλημα σας δεν οφείλεται σε βλάβη των οφθαλμών αλλά των κεντρικών εγκεφαλικών συνδέσεων.


9. Διαταραχές μνήμης ή σύγχυση: Προβλήματα στην ομιλία, διαταραχές μνήμης, αλλαγές συμπεριφοράς, σύγχυση, είναι όλα συμπτώματα που πιθανόν να οφείλονται σε βλάβη του εγκεφάλου. Η αιτιολογία ποικίλει και μπορεί να είναι από μια ανοϊκή συνδρομή όπως η νόσος Alzheimer εώς επεισόδια υπογλυκαιμίας ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Η επίσκεψη στο νευρολόγο είναι αναγκαία για την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση.


10. Διαταραχές ύπνου: Αν και υπάρχουν πολλά κοινά αίτια αϋπνίας, όπως είναι το καθημερινό άγχος, η έντονη καθημερινή δραστηριότητα, η έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ, το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, κάποιες διαταραχές μπορεί να οφείλονται και σε σοβαρότερα νευρολογικά νοσήματα. Ένα παράδειγμα είναι η ναρκοληψία, μια χρόνια κληρονομική νόσος που χαρακτηρίζεται από επεισόδια ύπνου που διακόπτουν την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς.

10  λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεπτείτε νευρολόγο

Copyright © 2015 by "Kanellopoulos Dimitrios"  ·  All Rights reserved

Διεύθυνση Ιατρείου: Τριών Ιεραρχών 126 και Δαναών 12, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ:11852

Τηλέφωνο: 2103425555

Κινητό: 6934608550

Email: nevrologikoiatreio@gmail.com


Sitemap

Γενικά 10 λόγοι Νοητική ενδυν/ση Συχνές ερωτήσεις Νευρολογικά νέα

Νευρολογία

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

& ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Νευρολόγος - ειδικός στον ιατρικό βελονισμό


Αρχική Βιογραφικό Νευρολογία Βελονισμός Ιατρεία Επικοινωνία