Νευρολογικά νέα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης στους ηλικιωμένους ασθενείς.

link

Σύμφωνα με έρευνα γερμανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurobiology of Learning and Memory, ένας μικρής διάρκειας ύπνος (45-60 λεπτά) μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη μνήμη, βελτιώνοντας την καταγραφή και την ανάκληση των νέων πληροφοριών.

link

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 67ου ετησίου συνεδρίου της αμερικάνικης νευρολογικής εταιρίας (American Academy of Neurology), η θεραπεία με υψηλές δόσεις βιοτίνης, μιας υδρόφιλης βιταμίνης του συμπλέγματος Β (Β7), φαίνεται να είναι αποτελεσματική στους ασθενείς με πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

link

Το φεβρουάριο του 2015 ένας ιταλός νευροχειρουργός ανακοίνωσε ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα επιχειρήσει την πρώτη μεταμόσχευση κρανίου! Ένας τριαντάχρονος ρώσος που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1, μιας σπάνιας κληρονομικής νόσου, έχει ήδη προσφερθεί ως εθελοντής.

link

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

& ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Νευρολόγος - ειδικός στον ιατρικό βελονισμό


Γενικά 10 λόγοι Νοητική ενδυν/ση Συχνές ερωτήσεις Νευρολογικά νέα

Νευρολογία

Αρχική Βιογραφικό Νευρολογία Βελονισμός Ιατρεία Επικοινωνία

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease αποκαλύπτει ότι η σοκολάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά (πολυφαινόλες) που μπορεί να βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και μάλιστα να αποτρέπουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως είναι η νόσος Αλτσχαιμερ!

link

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, η ισορροπημένη διατροφή, η λήψη κάποιων φαρμάκων (όπως είναι οι στατίνες και οι βιταμίνες C και Ε), η ψυχική υγεία, η σωστή ρύθμιση νοσημάτων όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η διακοπή του καπνίσματος και η ήπια άσκηση) μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματική θεραπεία.

link


Σύμφωνα με ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 32% των ατόμων που γεννήθηκαν στην Αγγλία φέτος -περίπου ένας στους τρεις- θα εμφανίσει άνοια στη διάρκεια της ζωής του! Όσον αφορά το φύλο, 27% των αντρών και 37% των γυναικών που γεννήθηκαν φέτος θα νοσήσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανησυχητικά αυτά ποσοστά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι όσο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, τα ποσοστά εμφάνισης της άνοιας θα αυξάνονται, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων που θα επιβραδύνουν τη νόσο.

link

Ερευνητές του ινστιτούτου βιολογικών ερευνών “Salk Institute” ανακάλυψαν ότι πειραματικό φάρμακο κατά της νόσου Alzheimer έχει απροσδόκητες αντιγηραντικές ιδιότητες! Σε πρόσφατη έρευνα που έκαναν σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι η ομάδα ηλικιωμένων ποντικιών που λάμβανε το νέο πειραματικό φάρμακο εμφάνιζε παρόμοια χαρακτηριστικά με τα νέα ποντίκια! Φυσικά, το νέο φάρμακο πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους ασθενείς, με τις δοκιμές να έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Αν η νέα θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής, η αντιγηραντική της δράση θα είναι ένα καλοδεχούμενο πρόσθετο όφελος!

link


  

Για να μειώσετε δραματικά την πιθανότητα να αποκτήσετε νόσο Alzheimer, ξεκινήστε τη γυμναστική.Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease, οποιουδήποτε τύπου άσκηση αυξάνει τον όγκο του εγκεφάλου και μειώνει στο μισό τον κίνδυνο άνοιας.

link


  

Μπορεί ένα απλό αναλγητικό να βοηθάει στις διαταραχές μνήμης;

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μεφαιναμικό οξύ (το γνωστό Ponstan) ανέστρεψε την απώλεια μνήμης σε ποντίκια με πειραματική νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνοντας τη φλεγμονή του εγκεφάλου.

Προφανώς η παραπάνω έρευνα δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε Ponstan ως θεραπεία κατά της άνοιας! Είναι όμως ένα ευχάριστο και ελπιδοφόρο νέο, μιας και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καινούρια και ασφαλή φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχαίμερ.

link


  

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προφυλάσσει τους ηλικιωμένους από την άνοια, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που περιλάμβανε 957 ηλικιωμένους κινέζους με ηλικία πάνω από 55 έτη, η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο της άνοιας κατά 50% ενώ οι υποψήφιοι που ήταν φορείς του γονιδίου APOE e4, δηλαδή που έχουν κληρονομικότητα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος, μέχρι και 86%!

“Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και σύμφωνα με την έρευνά μας αποτελεί ένα απλό και φτηνό τρόπο μείωσης του κινδύνου άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίας”, καταλήγει ο επικεφαλής της έρευνας.


link


Copyright © 2015 by "Kanellopoulos Dimitrios"  ·  All Rights reserved

Διεύθυνση Ιατρείου: Τριών Ιεραρχών 126 και Δαναών 12, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ:11852

Τηλέφωνο: 2103425555

Κινητό: 6934608550

Email: nevrologikoiatreio@gmail.com


Sitemap